FemCap – Cervixpessar för miljö- och hälsomedvetna kvinnor

 
 

Vanliga frågor & svar

Här kan du se svaren på några vanliga frågor. Om du har någon annan fråga kan du ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog i första hand, eller mejla info@femcap.se så svarar jag så fort jag har möjlighet. Du kan också hitta mer information på hemsidan eller den amerikanska hemsidan www.femcap.com

Birgit Linderoth

Leg barnmorska

FemCap Scandinavia

Vad är FemCap?

FemCap är ett pessar  som ser ut som en matroshatt. Det hindrar spermierna från att komma in i livmodern. Det är en medicintekniskt produkt av silikon som är godkänd sen 1999. FemCap innehåller inga hormoner eller andra läkemedel och är helt biverkningsfri.

Hur mjuk är FemCap?

FemCap innehåller ingen hård metallring utan är gjord av ett mjukt naturmaterial, silikon.

Hur säker är FemCap?

Undersökningar har visat en säkerhet på över 92% vid normalt bruk, men en högre säkerhet upp till 98% kan förmodas uppnås om man är noga och använder den korrekt och har akut p-piller som en nödåtgärd  ifall något ändå blev fel. Lär man sig Billingsmtoden, vilket går lätt med FemCap, och använder den kunskapen och kombinerar med kondom under den mest fertila fasen , så kommer man upp i ännu högre säkerhet. FemCap är en användarberoende metod.

Vilka biverkningar har FemCap?

Inga som man känner till.

Måste man pröva ut FemCap?

Egentligen behöver man inte det. I de allra flesta fall så stämmer storleken med den obstetriska historien. Har man aldrig varit gravid passar  Liten, 22mm. Har man fött barn Stor, 30 mm. Annars Mellan 26 mm. Är man tveksam om man haft ett tidigt missfall är det bättre att beställa Mellan. Blir det fel kan man beställa en annan storlek för halva priset. Men vill man ändå känna sig säker och vill veta att man sätter in rätt, så är det bra att prova hos sin barnmorska eller gynekolog först. Be att de beställer hem ett instruktionsset för FemCap till självkostnadspris, om de inte redan har.

Är den lätt att använda?

För de flesta går det lätt att lära sig sätta in den, andra behöver lite mer träning. Låt gärna en annan preventivmetod överlappa medan ni övar. Ta det lugnt, läs instruktionen noga. Oftast så är det uttagningen som kan kännas besvärlig. Så fäst gärna ett bomullsband eller gummisnodd på ena sidan av handtaget innan ni för in i början. Så går den lättare att få ut. Sen lär man sig att krysta så tappen blir lättare att nå.

Hur använder man FemCap?

Man viker ihop den och för in den i slidan, puttar den över själva livmodertappen, trycker lite så att den sitter stadigt. En bruksanvisning (Finns även få finska) medföljer varje FemCap och det finns också en instruktionsfilm på YouTube.

Jag får inte ut den. Panik!

Först, ta det lugnt, andas. Den kan sitta inne i 48 timmar och det är ingen katastrof ifall det råkar gå ett dygn till. Gläds sen över att du fått den på plats helt korrekt och att den sitter mycket bra.

Sätt dig ner på huk, krysta ner livmodertappen, så den är lättare att nå. Försök få tag i handtaget och rucka på det så att suget släpper och dra ut FemCap mjukt. Försök annars få in ett finger mellan slidväggen och kanten på pessaret och lossa det längst in och kroka tag i kanten med fingertoppen och dra med det ut. I USA är det relativt vanligt för kortfingrade kvinnor att be sin man om hjälp, i England använder man virknål nr 10. Jag föreslår att man sätter på ett band/gummisnodd på handtaget innan man sätter in det om man tror att ens fingrar är lite korta.

Är det fortfarande omöjligt, gör som min vän Emily, ta en fika med hemgjord vinbärspaj och försök sen igen. Alternativt, sov på saken och försök igen i morgon. Det kommer att gå bra!

Känner mannen av FemCap?

Varken mannen eller kvinnan ska känna något obehag av FemCap. Kvinnan kan glömma bort att ta ut den, eftersom den ibland inte känns alls. Mannen kan känna att den finns men mer att den finns. Om man upplever smärta eller obehag, ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog. Ibland beror det på hur livmodertappen är vinklad, ibland kan man lösa det med en annan storlek.

Kan man ha spontant sex med FemCap?

Eftersom FemCap kan sitta på plats 48 timmar, så kan man ha som rutin att sätta in vid exempelvis tandborstning varannan dag. Sen tar man ut det, tvättar av det, tar på ny gel och för in igen. Då kan man alltså ha sex precis när man har lust. Det man ska tänka på är att föra in ny gel vid ytterligare samlag och att det ska sitta minst sex timmar efter senaste samlaget.

Det är svårare att sätta in FemCap när man väl är upphetsad eftersom slidan är djupare och halkigare då. Dessutom kanske man har annat för sig och kanske rentav låter bli att göra det. Alltså skaffa en rutin för insättandet, som passar er.

Måste livmodertappen vila mellan insättningarna?

Nej. Du kan sätta in det direkt igen, efter att du tvättat det.

Vad tycker kvinnor om FemCap?

De alla flesta älskar den. De flesta är upprörda över att de inte känt till den tidigare.

Hur lång hållbarhet har FemCap?

Om det är skadat eller du behöver ny storlek ska du byta direkt. Annars rekommenderar vi att du byter varje år.

Men självklart är det du själv som bestämmer och silikon är ett mycket hållbart material. Silikonet kan gulna något. Du ska bara tvätta av det, aldrig koka det, då tappar det passformen. Däremot om du känner ett behov av lite uppfräschning kan du lägga det i 10% Klorinlösning i 30 minuter och skölja noga.

Kan jag ha FemCap som menskopp?

FemCap är inte godkänt som menskopp utan som preventivmetod, det rymmer heller inte så mycket. Rekommendationen är också att man kan ha FemCap insatt 48 timmar, vilket givetvis inte fungerar under mens. Så vi rekommenderar inte FemCap vid mens.

Många kvinnor använder ändå FemCap som menskopp och är nöjda. Då bör man ta ut det minst morgon och kväll och tvätta av det noga, oftare om man blöder mycket. Det är praktiskt att till skillnad mot en ”riktig” menskopp kunna ha samlag med det insatt och slippa blodfläckar. Varken pessar eller menskopp har någonsin visat sig orsaka Toxic Shock Syndrom, endast tampong, men skulle man få hög feber och börja må dåligt ta omedelbart ut FemCap för säkerhets skull. Om FemCap fylls med blod, så hindras inte blodflödet utan risken är i stället att det åker ut vid t ex toalettbesök med nr2 eller vad som nu hände vid den där nysningsincidenten i köket Nadine berättade om…Numer har hon bara FemCap när hon blöder lite.

Vad är det för skillnad mellan FemCap och Milex?

Milex är ett slidpessar, också av silikon. Det måste provas ut, ser ut som en basker och sitter diagonalt i slidan. En del tycker trycket av metallringen mot urinröret är obehagligt. Vissa män upplever att ollonkanten skaver mot pessaret. Men FemCap blir det mer att själva ollonen bara ”duttar” emot. Milex kan sitta insatt 24 timmar och går utmärkt att använda som menskopp. Liksom man kan ha olika par jeans kan man mycket väl ha två sorters pessar att byta med. För en del kan Milex vara lättare att ta ut. Är man koniserad eller har en retroflekterad livmoder kan Milex vara bättre än FemCap. Undersökningar har visat att 75% föredrar FemCap framför slidpessar. Milex är billigare, men kostnaden blir den samma efter nåt år då det går åt mer gel med den. Milex beställer du via www.miracon.se

Min Liten lossnar under samlag, varför?

Om det är så att du har satt in den korrekt och den ändå lossnar, då ska du ha Mellan istället. Antingen har du haft ett tidigt missfall utan att du vet om det, eller så har du helt enklet en livmodertapp som passa bättre med mellan. Du får köpa ett nytt till halva priset.

FemCap vänder sig under samlag, varför?

Menar du att den vänder sig så att hela pessaret är upp och ner och den ligger löst i slidan när du ska ta ut den? I så fall har du satt in den fel. Ta akut- p-piller direkt om du är i ägglossningstid och inte hade nån annan metod.

Menar du att den roterat, så att du satt in med långa sidan bak och den sitter med långa sidan fram när du tar ut den är det helt ok. Den kan mycket väl rotera och är lika säker ändå.

Skyddar FemCap mot könssjukdomar?

Undersökningar har visat att de celler som är mottagliga (har receptorer) för virus och bakterier sitter främst på själva livmodertappen, som skyddas av FemCap. Så rent teoretisk borde det finnas en potential för att FemCap ger ett visst skydd. Rimligen också mot uppåtstigande infektioner till livmoder och äggstockar. Modermunnen är själva inkörsporten för dessa och den täcks helt av FemCap. Men ingen har varit intresserad av att göra någon studie på detta så det går inte att säga något om det. Det man nu håller på att forska fram är en mikrobicid som är tänkt att döda virus och bakterier (samt spermier) och som man sprutar in före och efter samlag. Att i stället kombinera den med FemCap är en betydligt smartare lösning, då man bara behöver använda mikrobiciden en gång och då också har det mekaniska skyddet, även mot graviditet. Finns en pilotstudie.

När det gäller herpes och kondylom som kan sitta utanför slidan så kan givetvis inte FemCap skydda, inte heller vid oral eller anal kontakt.

FemCap går utmärkt att kombinera med kondom om man vill.

Vad kostar FemCap?

En FemCap kostar 790 kr, beställer du ytterligare en, så kostar den mindre. Frakten beror på vilket land du bor i och hur många tuber gel du beställer till. I många landsting är preventivmedel subventionerade, lite olika för olika åldrar, och olika preventivmedel. Vill du att FemCap ska subventioneras i ditt landsting, lämna in ett medborgarförslag om det. Många anser det orättvist att de som använder hormoner eller kopparspiral får subventioner, men inte de som använder pessar. Förr var gummipessar helt subventionerat överallt, Milex är det nu i Västra Götalands län.

Frågor om Contragel Grön

Vad smakar Contragel grön?

Den smakar lite vaniljsyrligt och är genomskinlig, trots namnet.

Det är ingen fara att få Contragel grön i munnen. Fastnar du i en hiss och försmäktar av törst, så sug i dig gelen om du har den med.

Är Contragel grön spermiedödande?

Nej, den spermiedödande krämen innehåller Nonoxynol-9 som förstör cellmembranen och har visat sig kunna öka risken för könssjukdomar. Många som använt spermiedödande kräm har upplevt irritation eller fått ständiga urinvägsinfektioner. I synnerhet om man har slidpessar. Med FemCap så ligger gelen i vecket och bara den lilla klicken i skålen kommer emot slemhinnan. Men eftersom Contragel grön är lika effektiv som spermiedödande kräm, men helt ofarlig, billigare och behaglig för slidan så är den ett lämpligare val. Det är en medicinteknisk produkt som har använts i snart fyrtio år och säljs i många länder bl a  på tyska apotek.

Hur ska jag föra in mer gel?

Ta en klick på fingret och för in. Även om det mesta kladdar av sig i mynningen, så kommer det in. Det viktigaste är att du känner att pessaret, Milex eller FemCap fortfarande sitter på plats.

Varför säljs inte pessar eller pessargel på Apotek?

Apoteksföretag, liksom t ex RFSU AB är vinstdrivande företag och pessar är aldrig något som genererat stora vinster, tvärtom ofta olönsam verksamhet. Därför las tillverkningen av många pessarsorter ner för några år sen och bara två återstår, Milex och FemCap. Jag driver detta företag av delvis ideella skäl då jag anser det viktigt att det finns preventivmetoder som är säkra och samtidigt ofarliga för hälsa och miljö. Tyvärr är jag sjukpensionär med liten ork och energi, men gör mitt bästa så länge det går. Skulle pessar och pessargel försäljningen övertas av något annat företag skulle priserna sannolikt stiga direkt. Och sen skulle antagligen försäljningen läggas ned.

Varför svider Contragel grön ibland?

Contragel grön är en sur produkt, då den innehåller mjölksyra. Om slemhinnan i slidan har fått små slitningar om du övat intensivt med ditt nya pessar så svider det, precis som citron i sår. Det är inte farligt och brukar gå över. Se till att låta slemhinnan läkas och vila lite. Har du alltid problem med små sprickor och sår ska du ta kontakt med en läkare.

Hur ska man förvara Contragel grön?

Enligt tillverkaren i Tyskland, som sitt smink,. Det viktigaste är ju att du har det tillhands där du använder det. Har du flera tuber kan du ju ha de oöppnade i kylskåpet om du har plats. På vintern har vi haft lite funderingar om hur det blir om tuberna fryser. Och egentligen så vet ingen. Men kuverten är fodrade och ”balkongtester” hos mig visar att det tar väldigt lång tid och krävs väldigt kallt innan de fryser. Och gelen är likadan i konsistensen när den tinar. Men dumt att låta tuben ligga i soligaste fönstret. Torrt och svalt är optimalt.

Billingsmetoden

Kan jag använda FemCap ihop med Billingsmetoden?

Billingsmetoden kan inte kombineras med någon annan preventivmetod, så använder du FemCap använder du FemCap och INTE Billingsmetoden. Däremot är det lätt att lära sig Billingsmetoden med hjälp av FemCap. Du samlar upp sekretet från livmoderhalsen i koppen och kan iaktta varje dag och anteckna. Har du en handledare kan du fota och skicka bilder till henne. Då ska du inte ha gel i koppen. Lär du dig Billingsmetoden kan du öka säkerheten med FemCap och kombinera med avbrutet samlag eller kondom de mest fertila dagarna. Och sen kanske strunta i FemCap helt mellan tre dagar efter säkerställd ägglossning och mensens första dag.

Hur lär jag mig Billingsmetoden?

Det har kommit en ny handbok som kostar 120 kr. Beställ via www.familjeplanering.se där kan du också få kontakt och få en handledare. Du kan också höra av dig till mig så kan jag hänvisa dig vidare. info@femcap.se

Stör FemCap när man ska se sitt sekret?

Nej, FemCap är den enda barriärmetod du kan använda och fortfarande ha koll på din cykel med Billingsmetoden. Så vill du ha samlag när du har ägglossning, så kan du ha FemCap då. Men då har du alltså inte den höga säkerheten ( högre än med kopparspiral enligt senaste undersökningar) som du har med Billingsmetoden.

Kan man lättare bli gravid med hjälp av FemCap och Billingsmetoden?

Ja, är du lite äldre eller har ätit p-piller länge kan ditt ”fertila fönster ha minskat” dvs dina körtlar som producerar det för befruktningen nödvändiga spermieledande- och peak1- och 2-sekretet kan ha degenererat så du har en kortare möjlig tid då du kan bli befruktad. Men hjälp av kunskap i Billingsmetoden och med FemCap som självinsemineringshjälpmedel, så finns möjligheter att öka chanserna att bil gravid om man vill pröva själv med en billig och ofarlig metod. Ta gärna kontakt med en handledare i NFP/Billingsmetoden.

Om barnmorskor

Varför har inte min barnmorska informerat mig om FemCap?

Trots att FemCap funnits i Sverige sen 2009, de har stått om den i Jordemodern, barnmorskornas tidning, så är det fortfarande flera barnmorskor som inte hört talas om den. Barnmorskor är den mest kompetenta och informationssökande yrkesgrupp jag känner till och alla vill sina patienter väl. Men de arbetar hårt och det ska ständigt sparas pengar.

Av hävd så har ju de flesta nyheterna inom prevention varit hormonella och då sker informationen om nyheter från läkemedelsföretagen, som har stora resurser. Nu har det skett ett paradigmskifte och det finns flera nya preventivmetoder utan hormoner. Samt en stor efterfrågan från kvinnor  (och män) efter just det.

Det är verksamhetscheferna som har det juridiska ansvaret för att barnmorskor har aktuell kompetens. För att barnmorskor ska få det kanske de ska få beställa hem instruktionsset för FemCap, för att kunna läsa in sig och se vad det är och även använda arbetstid för det. Eller få en föreläsare.

Få beställa hem kvinnliga kondomer både av latex och polyuretan för att kunna visa och informera om dem. Få köpa nya handboken i Billingsmetoden och både få hinna läsa på arbetstid och kunna visa för rådsökande.

Men kraven om detta får gärna komma från kvinnor som söker hjälp med preventivmedelsinformation, så att verksamhetscheferna förstår att det finns ett behov och en efterfrågan. Personligen anser jag och många av dem som kontaktat mig genom åren att alla har rätt till information om alla de preventivmetoder som finns tillgängliga i Sverige idag. Som är beforskade, godkända, använda sen länge och i flera fall dessutom helt biverkningsfria.

27 Responses to “Vanliga frågor & svar”

 1. Sandra Says:

  Hej.
  Jag var hos min barnmorska i Göteborg och diskuterade en hormonfri preventivmetod. Jag nämnde FemCap och Contragel grön men detta var inget som barnmorskan kände till.
  När hon senare frågat sin chef om de fick beställa FemCap svarade en överläkare över gynekologin på Sahlgrenska att FemCap inte var godkänd för dem att rekommendera.
  Hur kommer detta sig? Hon sa att samma sak gällde för Contragel grön. Hur ska man våga lita på denna metod om den inte kan stödjas av Västra Götalandsregionens gynekologer? På vilket sätt är FemCap godkänd?
  MVH Sandra

 2. Jenny Says:

  Enkelt Sandra, av exakt de skäl som nämns i ovanstående text. Det finns inga eknomiska vinster att göra genom att marknadsföra produkten, därför kommer det inte heller att göras. Jag är rätt säker på att samtliga läkemedel som finns på marknaden idag är vinstdrivande. Otrevligt men tyvärr sant.

 3. Birgit Says:

  Socialstyrelsen anser att alla preventivmedelrådgivare ska informera om de vetenskapligt undersökta och godkända preventivmetoder som finns.
  FemCap är en godkänd medicinteknisk produkt, som är vetenskapligt undersökt, precis som Contragel grön. Ungefär 25% av alla kvinnor saknar en fungerande preventivmetod. Många av dem skulle säkert kunna ha FemCap/Contragel om de bara fick saklig information och hjälp att få prova.
  Ingen metod är 100% effektiv, men man kan genom noggrann användning och akut p-piller som nöd back up få FemCap att bli en mycket säker metod som man kan lita på.
  Hur man däremot ska kunna lita på gynekologer som saknar djupare kunskap om hormonfria preventivmetoder och vad som gäller inom preventivmedelsrådgivning vet jag däremot inte. Man kanske får tänka och ta reda på fakta själv? FemCap och Contragel grön kräver heller inga recept eller läkarbesök för att skaffa. Det är också en biverkningsfri p-metod. Som inte skadar miljön.

 4. lotta Says:

  Hej,
  jag undrar hur pass viktig gelen är för att femcap ska fungera säkert?
  är det nödvändigt att föra in nytt gel innan varje samlag för att femcap ska skydda?
  borde inte femcap i sig skydda tillräckligt?
  Tack för svar…

 5. Sanna Says:

  Jag har precis fått hem min FemCap. Allt verkar jättebra, den var mycket lättare att få på plats än jag trodde och den sitter stadigt och bra. Nu till min fråga, min livmpdertapp verkar luta ganska mycket vilket gör att den lång kanten kommer fram isätllet för bak och dessutom inte trycker ut mot slidävggen. Om jag känner efter med ett finger jag komma åt mellan slidväggen och kanten, gör det något? Kan det göra att FemCapen lossnar vid sex?

 6. Lissy Says:

  Hej! Min barnmorska rekommenderade faktiskt mig att först testa vanligt pessar och fungerade inte det så skulle jag testa femcap! Så vissa barnmorskor vet :)

 7. Birgit Says:

  Alla kvinnor borde självklart från början få prova både Milex och FemCap för att se vilken storlek och modell som är optimal för just dem. Studier har visat att 75% som prövat både slidpessar och FemCap föredrar FemCap. Finns inget speciellt skäl att börja med det ena pessaret. Men funkar det dåligt kan man pröva det andra. Bättre att barnmorskor sakligt informerar än rekommenderar utifrån eget tyckande… Fast i VG regionen där Milex är subventionerat och vissa läkare ljuger om att FemCap inte är godkänt och inte vill låta barnorskor få informera om eller kvinnor få prova FemCap, är det ju onekligen enklare att börja med Milex. Alternativt börja ställa lite krav… Heder åt barnmorskor som i alla fall kan diskutera ämnet pessar.

 8. Linda Says:

  Hej, jag funderar på att skaffa Femcap men jag har läst att om livmodern är bakåtlutad så fungerar den inte. Är det så?

 9. Emelie Says:

  Hej! Var på efterkontrollen idag, där min barnmorska undrade om vi hade funderat på preventivmedel. Eftersom p-piller inte passar mig pga konstanta blödningar rekommenderade hon varmt FemCap. Hon berättade lite om den, hur den fungerade och att jag behövde strl stor, gav mig webbadressen och bad mig läsa mer om den där. Detta är inom Västra Götaland regionen :)

 10. Birgit Says:

  Just detta gör mig mycket glad att höra! Nu väntar vi bara på att få reda på huruvida pessar är subventionerat i VG regionen. Alltså alla sorters pessar, dvs både Milex och FemCap.

 11. Sara Says:

  Hur vet man om den sitter rätt och om den har gjort det under hela samlaget? Hur vet man om man ska behöva ta ett akut-ppiller?

  Hur många blir gravida trots användning av Femcap?

 12. Birgit Says:

  Om du eller din kille känner att den lossnar. Det gäller oftast om man inte fått hjälp av sin barnmorska att prova ut och har beställt Liten. Fast man egentligen behövt Mellan, trots att ingen graviditet förekommit. Men oftast känner man att den var fel insatt/har lossnat när man ska ta ut FemCap. Den ligger löst, upp och ner eller det där “suget” känns inte. Lär dig se vilka dagar du är fertil. http://www.familjeplanering.se Har du haft ett oskyddat samlag ( pessaret lossnade eller låg kvar i byrålådan..) under en fertil period, dvs före eller under ägglossning, så kan du antingen ta ett akut-p-piller direkt, eller använda en betydligt säkrare metod som är att sätta in kopparspiral som akut-metod inom fem dagar från samlaget.Du kan dra ut den själv vid nästa mens om du inte vill ha spiralen kvar. Risken för att bli gravid påverkas av många saker. Men av amerikanskor som använt FemCap “lite normalt halvslarvigt” ( svenskor är duktigare) så blev 7,6 stycken av 100 gravida under ett år.Vill du ha en högre säkerhet, lär dig Naturlig Familjeplanering och var ännu nogrannare under dina fertila dagar. T ex kombinera pessaret med kondom eller avbrutet samlag. Men för de flesta behövs inte det. Du väljer själv din nivå. FemCap är en säker metod, på det viset att den inte har några biverkningar.

 13. Birgit Says:

  Eller så provar man FemCap först, och om det inte funkar så kan man testa Milex. Eftersom studier visat att 75% föredrar FemCap framför slidpessar.

 14. Birgit Says:

  FemCap och Contragel är godkända, beforskade och CE märkta. Alltså godkända för försäljning och användning inom EU länderna. FemCap började användas 1999, Contragel för över fyrtio år sen. Ingen av dem har några som helst kända biverkningar. Barnmorskor och gynekologer ska inte “rekommendera” utan sakligt informera enligt Socialstyrelsen. Alla barnmorskor och gynekologer borde självklart hjälpa kvinnor även med hormonfria preventivmetoder.

 15. Jennie Says:

  Hej!

  Jag har fått veta att jag har en “framåtlutad livmoder” – är detta något som kan påverka användandet av FemCap?

  Det hade varit så härligt att kunna använda ett preventivmedel som inte innehåller hormoner! :)

  Tack på förhand.

  Jennie

 16. Birgit Says:

  Anteflekterad livmoder, dvs att den tippar lite framåt är det absolut vanligaste. Brukar fungera utmärkt med FemCap. De som har en starkt bakåtlutad livmoder, så kallad retroflekterad, kan ibland få lite problem exempelvis med att mannen kan känna kanten. Men man får pröva sig fram och framförallt be sin barnmorska om att få prova. Under samlag kan livmodern resa sig upp något och tappen bli mer centrerad och FemCap blir bättre placerad.

 17. Lina Says:

  Hej!
  Jag har gjort 2st koniseringar och undrar om jag kan använda femcap iaf?

 18. Birgit Says:

  Oftast är koniseringar inte så djupa nu för tiden, så de flesta koniserade kan ha FemCap. Men för att vara säker be att få pröva FemCap hos din barnmorska och se att det sitter med ett “sug”. Har de inte instruktionsset för FemCap, be att de beställer hem så de kan hjälpa alla som behöver pröva FemCap. Kan du inte ha FemCap så kan det gå utmärkt med Milex, slidpessar. Bor du i Sthlms Län är pessar kostnadsfritt. Även i vissa andra landsting, kolla upp.

 19. maria Says:

  Jag undrar om man kan få femcap hos mödravården? Jag ringde ovh frågade men hon sa att den får man köpa själv på nätet. Har inte råd att köpa femcap på nätet nämligen :/

 20. Birgit Says:

  Hej! Pessar var helt kostnadsfritt i alla landsting fram till 1/1 2011. Nu är det olika regelverk, då varje landsting bestämmer själva. Så ta kontakt med en landstingsjurist och fråga efter regelverket som gäller kopparspiral och pessar, so alltså INTE är läkemedel utan medicintekniska produkter. Sen är man ju minst två om att använda pessar, så dela på kostnaden. Om inte pessar är subventionerat i ditt landsting ( var bor du?) så ta kontakt med dina landstingspolitiker och be att de jobbar för att pessar ska bli subventionerat igen, av både miljö-hälso-och rättviseskäl. Pessar är inte så dyrt i längden då du kan använda det två år, eller längre om du tycker det själv, storleken stämmer och det är oskadat. Milex kostar lite mindre, men det går åt mer gel, så efter två år är nog kostnaden densamma i stort sett.

 21. Maria Says:

  Hej!

  Jag undrar om det finns något samband mellan Femcap/ pessar i allmänhet och bakteriell vaginos? Jag brukar frekvent få svampinfektioner, men har just fått bakteriell vaginos, samtidigt som jag börjat att använda Femcap. Är samband kända? Finns något man kan göra för att motverka det?
  (Tillägg: de första dagarna hade jag ett snöre i pessaret för att kunna dra ut den utan problem, tvättade denna tillsammans med pessaret mellan användningarna.)

  Tack! Frid, Maria

 22. Birgit Says:

  Är livmodern mycket bakåtlutad, kan slidpessar ibland fungera bättre. Men podtast går det bra även med FemCap. Be att få prova hos din barnmorska.

 23. Birgit Says:

  Vid återkommande svampinfektioner så lägg FemCap i vitvinsvinäger ett tag, då svamp kan fästa på silikon och “återsmitta”. Gäller även menskoppar och sexleksaker av silikon. Det finns ingen känt samband mellan bakteriell vaginos och pessar. Vaginosen kan behöva behandlas. Vid infektioner ska man inte använda pessar. Jag funderar på om det är så att bakteriell vaginos märks mer vid pessaranvändning, då pessaret luktar illa då det tas ut? För att ta bort lukten från pessaret kan du lägga FemCap i 10% Klorinlösning en halvtimme och sen tvätta det noga efteråt.

 24. HT Says:

  Hej! Jag funderar på två saker; du skrev att pessaret luktar illa när man tar ut det. Luktar det illa, så som baktriell vaginos (rutten fisk), eller på vilket sätt luktar det illa? Sitter doften kvar i slidan, eller endast i pessaret?

  Till en annan kanske dum fråga, men hur fungerar det om man har sex i badet, kan det vara någon risk? Dels vad det gäller infektionsrisk och dels vad det gäller säkerhet?

  Tack på förhand!

 25. Rose-Marie Johansson Says:

  Hej!
  Jag undrar oxå över gelen. Varför är det viktigt att man för in ny vid nytt samlag om man har kvar femcap? Skyddar inte femcap utan gelen? Planera o sätta in femcap känns ju ok men o ha med sig gel jämt förstör ju lite..
  Jag har korta fingrar o är orolig att kunna få ut den. Om jag vill sätta på nåt snöre har du tips på vad för snöre. Jag är väldigt känslig o har en hel del allergier. Även mot mjölk o undrar då även om det då fungerar med gelen som innehåller mjölksyrebakterier?

 26. Malin Says:

  Hej.
  MIn barnmorska gav mig eran hemsida för att jag behöver beställa contragel grön.
  Jag har fått pessar av barnmorskan och behöver bara beställa gelen.
  Men det verkar inte som jag kan bara beställa gelen?
  Jag försökte göra en beställning men det kom upp som svar att jag skulle fylla i annat också.
  Så kan jag beställa bara contragel grön hos er?

 27. Birgit Says:

  Alla privatpersoner beställer via webshopen http://www.gronabarnmorskan.se Bor du i Stockholm kan du också köpa hos RFSU kliniken på Medborgarplatsen direkt. Köper du Caya gel, som är exakt samma som Contragel får du med en gel applikatator i asken. Bra om du fyller på mer gel med pessaret insatt.

Leave a Comment