FemCap – Cervixpessar för miljö- och hälsomedvetna kvinnor

 
 

Om företaget FemCap Scandinavia

Birgit Linderoth träffar Alfred Shihata,
skaparen av FemCap

Redan innan jag blev barnmorska 1988, kände jag väl till både Naturlig Familjeplanering (NFP) och cervixpessar (Prentif), då jag sen länge varit intresserad av just preventivmedel. Till min förvåning var bägge metoderna okända hos de flesta barnmorskor jag träffade. Ett speciellt tack till professor emeritus Erik Odeblad, en av grundarna till Billingsmetoden/NFP, som var ett stort stöd för mig.

På ett studiebesök i Amsterdam 2006, såg jag på en klinik nästan tio olika pessarmodeller. Jag blev helt begeistrad över ett smart konstruerat cervixpessar i silikon. Tog genast kontakt med professor Alfred Shihata på FemCap Inc, som erbjöd mig att lansera det i Sverige.

Vi träffades senare på en internationell konferens, där han presenterade framtida möjligheter att kombinera FemCap med en mikrobicid, som skydd mot sexuellt överförbara infektioner, även HIV.

Det enda pessargelet i Sverige var då Nonoxynol-9 2%, som jag inte ville rekommendera, trots att designen på FemCap skyddar slemhinnan mot gelet. Lösningen blev att från Kessel-Marketing i Tyskland importera Contragel grön, en välkänd produkt använd tillsammans med pessarer i trettiofem år.

Efterfrågan på hormonfria preventivmedel ökar och FemCap Scandinavia startades 2009 för att vi med glädje ska kunna erbjuda nordiska kvinnor ytterligare ett alternativ. Förhoppning är nu att alla vid preventivmedelsrådgivning ska få saklig information om de vetenskapligt underbyggda, hormonfria metoder som finns, varav alltså FemCap är ett.

Din hjälp behövs

Eftersom FemCap / Contragel grön är nytt i Sverige, Finland, Norge och Danmark och fler skulle bli glada över att få veta att det finns, så får du gärna skriva ut broschyren eller bruksanvisningen nedan för att sätta upp eller ge bort. Du kan också tipsa vänner, skolan, tidningar, lokalradion eller sprida via internet. Vi tackar för din hjälp!

  • Broschyr
  • Bruksanvisning