FemCap – Cervixpessar för miljö- och hälsomedvetna kvinnor

 
 

Vad är Pessargel Contragel grön?

Contragel grön

Contragel grön

Contragel Grön ( Grün, Green, Vert, Verde) är en pessargel som använts sen 1972.  Den är från början tillverkad i Nederländerna men nu sker produktionen i Tyskland, där den också säljs på apotek.

Contragel Grön är en medicinteknisk produkt som är CE-märkt, med det menas att den är vetenskapligt undersökt och godkänd för försäljning inom EU. Den finns även i många andra länder och är på väg att godkännas i ännu fler.

Contragel Grön baseras på mjölksyra som är bra för slidan (“en sur slida är en glad slida”).  Den låga surhetsgraden, pH 4.5, gör att spermierna immobiliseras  Cellulosan fungerar också som en extra barriär. Den är ofarlig att få i munnen och smakar lite syrlig vanilj.

Vad innehåller Contragel Grön?

  • Vatten
  • Mjölksyra
  • Natriumlaktat
  • Metylcellulosa
  • Sorbinsyra

Den påminner till sitt innehåll om Lactal (en annan medicinteknisk produkt, som används för att balansera miljön i slidan).

Biverkningar?

Contragel Grön har inga kontraindikationer och inga biverkningar. Har man små slitningar i slemhinnan kan det svida lite, som citron i små sår, ont men ofarligt. Se i såna fall till att slemhinnan läks och vid stora besvär, ta kontakt med läkare.

 

Förvaring

Contragel Grön innehåller 60 ml per tub, har över ett års hållbarhet och öppnad tub bör användas inom tre månader. Förvaras som smink, torrt och svalt. Framför allt lättåtkomligt, där den behövs. Har du fler tuber och plats i kylskåp, lägg dem där  (om du inte tänker vara med i TV programmet ”Här har du ditt kylskåp”).

 

Hur används Contragel Grön?

Contragel Grön kan användas till alla sorters pessar och kondomer. Till slidpessar som Milex och så småningom nya Caya, sätts en klick gel, cirka 3 ml, i skålen, som ligger mot livmodertappen och lite runt kanten.

På FemCap placeras en klick gel i vecket runt kullen och en liten klick i själva skålen. På alla pessar kan man sätta lite gel på den del som förs in först, så att de glider in lättare (applicera inte för mycket, tänk “hal groda”). Vid fler än ett samlag ska ytterligare gel föras in. För gärna in mer gel om det var över ett dygn sen pessaret sattes in. Finns tre varianter, välj den som passar er bäst just då.

Såhär gör du:

1. Ta en klick på fingret och för in, samtidigt som läget på pessaret kontrolleras.

2. Känn efter att pessaret sitter rätt, för sen in mer gel med en gel-applikator, en införingshylsa i plast. Med den kommer mer gel, längre in, vilket kan förbättra effektiviteten ( se instruktion för den).

3. Har det gått mer än sex timmar sen samlaget kan pessaret tas ut, tvättas och mer gel föras på för ny insättning.

 

Andra pessargeler/mikrobicider

Den pessargel som använts mest tidigare i Sverige heter Nonoxynol-9 2% och kallas för ”spermiedödande kräm”. Den såldes under produktnamnet Gynol Plus. Det är en toxisk produkt som förstör cellmembranen och har i många studier visat sig öka risken för infektioner: urinvägsinfektion, svampinfektion och sexuellt överförbara infektioner. Vissa upplever irritation och några, även män, kan blöda av den.

Vetenskapliga studier har visat att Contragel är jämförbar med N-9 2% i effekt. Som nämnts ovan har dock inte Contragel Grön några biverkningar till skillnad från N-9.2%.

Andra pessargel som används är Pessarcreme i Danmark, där är N-9 2% förbjudet, och i USA finns Buffergel och KY Jelly. Buffergel, som likar Contragel Grön, har i pessarstudier visat sig mer effektivt än N-9 2%.

Forskning pågår för att man istället för pessargel ska få fram en mikrobicid, som tillsammans med pessar skulle ge ett kvinnokontrollerat skydd som minskar risken för både graviditet och sexuellt överförbara infektioner inklusive HIV (läs mer om det i denna PDF: HIV&AIDS Review).