FemCap – Cervixpessar för miljö- och hälsomedvetna kvinnor

 
 

Våra kunder berättar

Detta är en lista på vad våra kunder har sagt om FemCap och Contragel grön. Om du är användare av FemCap, skriv gärna i kommentarsfältet nedan vad du tycker om produkten.

“Jag har också hört att man kan få svampinfektioner av nonoxynol 2%, jag frågade min barnmorska om detta men hon svarade att vissa kvinnor kan känna obehag av gelen, och jag förstod på hennes sätt att svara att hon tyckte jag var ganska dum i huvet för att jag ifrågasatte.
Alla barnmorskor rekommenderar ju piller, men jag KAN INTE använda dem.
Och är man då emot piller så tycker de att man är knäpp, är så trött på det!
> Kul att de finns någon barnmorska som du Birgit! // Kram S.”

Hej Birgit!
Det funkar jättebra med contragelen. Jag brukar alltid ta
mjölksyrabakterier vaginalt dagen efter annars, men det behövde jag inte nu.
Blev lite misstänksam först ifall gelen innehöll parfym eftersom den luktade så gott, men såg på innehållsförteckningen att den inte gjorde det. Är det mjölksyrabakterierna som luktar gott eller?

Både jag och min sambo konstaterade att pessar är helt underbart mot kondom!!! Varför är det inte populärare?
MVH Lotta

 

Önskar jag hade känt till tidigare att det fanns pessar att köpa, det hade besparat mig en del elände. Hoppas fler tjejer födda på 80- och 90-talet får träffa en barnmorska som inte bara drar fram receptblocket och skriver ut p- piller så fort tjejen kommer innanför mottagningsdörren…
Tack så mycket för allt!
Christina

Jag är glad för att jag hittade/kom på ett bra alternativt preventivmedel. Vi har kört med “säkra perioder” och kondom men det känns inte så bra. Har provat både koppar-/hormonspiral och p-piller men det är inget för mig. Har sedan 3 år haft menskoppen vid min mens och är helnöjd, så en dag kom jag på att det finns ju något som heter pessar som går att använda som p-medel.
Pia

Liten passade mig perfekt :)
Har provat att ha sex med den vilket gick mycket bra. Varken jag eller min sambo märkte av den.
Soliga hälsningar
Linda

Det funkar överlag mycket bättre nu skulle jag vilja säga. Man säger ju att invänjningsperioden för hormonella metoder är minst tre månader och det kanske är lite samma sak med FemCap. Känner mig i vilket fall mycket nöjd.
mvh Helena

Att jag hittade FemCap beror på att jag inte varit nöjd med hormonpreparat, eftersom jag upplevt att de lett till ganska kraftiga biverkningar, som t.ex. att jag blivit lättirriterad, deprimerad, har tappat sexlusten m.m. Tyvärr upplever jag att de flesta barnmorskor inte ens nämner andra alternativ än p-piller, och jag har hela tiden fått höra att det inte är så vanligt med biverkningar. Det tog ganska lång tid innan jag förstod just att det var p-pillerna, eftersom många av biverkningarna kommer smygande och jag inte kopplade ihop de med pillerna. När jag sedan tog upp det med mina väninnor visade det sig att det är många som har exakt samma erfarenhet – men inte tror att det finns några alternativ. Till slut kom jag genom uteslutningsmetoden fram till att pessar kunde vara en ide – fast många svenska barnmorskor avfärdar det helt och hållet. Men eftersom jag tittade på Sex and the City, och de pratar om det där, insåg jag att det kanske inte är så omodernt i alla fall ;) . När jag började googla hittade jag FemCap.

Mvh
Helén

Jag är helt övertygad om att jag har fått i stort sett alla biverkningar man kan få av att använda hormonspiral. Jag har påtalat för åtskilliga läkare när jag sökt för olika symtom att jag haft spiralen, men ingen har ens nämnt att symtomen kan vara biverkningar från spiralen. När jag började söka på nätet så hittade jag många forum där det diskuterades om biverkningar. Eftersom pessar inte har någon hormonpåverkan så blev jag intresserad.
Birgitta

Jag känner inte av det alls, min partner gör det sällan men när det händer så säger han att det är helt okej. Det sitter på plats hela tiden, även om det alltid snurrar runt ett halvt varv så långa sidan hamnar framåt, men hatten är ändå på så att säga :) Jag är i alla fall supernöjd!
// A

Hej Birgit,
vill bara uttrycka min tacksamma glädje över ditt engagemang att förse svenska och norska kvinnor med pessar.
Det var lite bökigt till en början, men det känns nu värt all den övningen som krävdes för att få ett fungerande
helt hormonfritt preventivmedel.

Lycka till vidare!
Hälsningar, Anna-Lovisa

Jag har länge velat ha ett hormonfritt preventivmedel. Just nu använder jag Nuvaring, men tycker inte om biverkningarna. Gillar heller inte tanken på att ständigt tillsätta hormoner i kroppen. Jag har använt hormonbaserade preventivmedel sen jag var 16 och nu vill jag lära känna min kropp igen!
Agnes

Hej!
Min flickvän och jag är 18 år, och hon har aldrig varit gravid eller nåt sånt, så vi är säkra på storleken.
Det var min flickvän som hittade FemCap genom att söka på Google efter hormonfria preventivmedel. Vi kollade några online forum och såg att mänga var nöjda med FemCap.
Tack för tipset med gummisnodden för hon har faktiskt korta fingrar.
Ha det
Adam L

Hej Birgit!
Det funkar jättebra med contragelen. Jag brukar alltid ta
mjölksyrabakterier vaginalt dagen efter annars, men det behövde jag inte nu.
Både jag och min sambo konstaterade att pessar är helt underbart mot kondom!!! Varför är det inte populärare?
MVH Lotta

Jag har också hört att man kan få svampinfektioner av nonoxynol-9 2%, jag frågade min barnmorska om detta men hon svarade att vissa kvinnor kan känna obehag av krämen, och jag förstod på hennes sätt att svara att hon tyckte jag var ganska dum i huvet för att jag ifrågasatte.
Alla barnmorskor rekommenderar ju piller, men jag KAN INTE använda dem.
Och är man då emot piller så tycker de att man är knäpp, är så trött på det!
 Kul att de finns någon barnmorska som du Birgit! //
Kram S.

14 Responses to “Våra kunder berättar”

 1. Caroline Says:

  Hej!
  Efter att ha använt mig av p-piller under cirka 10 år och nu kondom i 1 år är jag så glad att jag har hittat ett HORMONFRITT preventivmedel som funkar! Det är lätt att använda, säkert, och känns inte. Både jag och min partner är supernöjda! Hoppas att fler får upp ögonen för den här preventivmetoden!
  Mvh Caroline

 2. Sara Berget Says:

  Har nu använt femcap i ett par år innan det blev dags att skaffa barn och är helnöjd. Efter första invänjningsperioden med att lära sig få in den lite lätt och smidigt så har det fungerat alldeles utmärkt. Väldigt bra med mjölksyrebakterierna i gelen då mitt underliv mår så mkt bättre av det. Kondom har aldrig funkat bra och vill inte använda hormoner, så nu när det är dags för preventivmedel igen så blir det Femcap! Både jag och min sambo är väldigt glada att vi hittade detta preventivmedel. :)

  //Sara

 3. Malin Says:

  Hej,

  för mig fungerade Fem Cap tyvärr inte. Den halkade på snedden under umgänget och jag blev gravid, vilket resulterade i en abort. Detta trots att jag läst på och övat mycket noga och under lång tid. Det känns viktigt att berätta att detta hände, även om jag inte räknar med att bli publicerad på er hemsida. För min del var en abort inte en tragisk händelse, men eftersom det kan vara annorlunda för andra så är det viktigt att ni får reda på även de gånger då det här preventivmedlet inte fungerar.

  Vänligen
  Malin

 4. Bella Says:

  Hej tjejer!

  Jag är en av många som inte vill använda hormonbaserade preparat typ, eftersom jag känner av biverkningar i form av minskad sexlust, torrhet i slidan, viktuppgång och en viss slags personlighetsförändring, (vet inte riktigt hur jag ska förklara det men när jag äter p-piller så tycker jag att jag blir lite “loj” i sättet).

  Jag har nu använt mig utav en sk p-dator från märket Persona som använder sig utav säkra perioder. Detta är en bra metod, men kräver både tid pengar och planering och inte är 100% säkert så jag känner att jag behöver en annan metod.

  Tack för en bra sida och många intressanta kommentar, ska beställa nu och testa.

 5. Anna Says:

  Hej!

  Jag heter Anna, är 22 år och har använt femcap i tre månader. Om jag ska beskriva hur det varit med ett ord så blir det: lätt!

  Jag var lite orolig att det skulle vara svårt att använda den, men gick ändå in med inställningen att det skulle funka bra, och visst så blev det så.

  Lätt att sätta in, lätt att ta ut! Tar endast ca 20 sekunder för båda delarna.

  Jag fick min femcap gratis hos rfsu på medborgarplatsen. Hoppas bara att de kan ge mer contragel grön om det tar slut.

  MVH Anna

 6. Sofia Says:

  Fick hem min Femcap för ca tre månader sedan, hade läst av andra att det kunde vara lite knepigt och inte fungerade för alla så var nästan beredd på att jag inte skulle “klara av” att ha den. Men visade sig vara annorlunda, har aldrig haft större svårigheter med att få den på plats. Jag och min pojkvän känner inte av den och inga svårigheter med att få ut den osv. Känns väldigt skönt att ha hittat ett alternativ till alla hormonpreparat, det tackar jag för!

 7. Hanna Says:

  Superbra snabb service, jättetrevlig personal. STORT tack!

 8. Birgit Says:

  Tack för din kommentar. Det är viktigt att även detta kommer upp. Jag beklagar verkligen. Ingen preventivmetod är 100% . Pessar är en användarberoende metod. FemCap har Pearl Index under 8, men kan göras mycket mer effektivt. När det gäller pessar är det viktigt att pessaret är rätt storlek ( och rätt insatt, men det hade du säkert gjort). Allra bäst om det är utprovat. Oftast är det Liten som glider av, när man egentligen borde haft Mellan. Ett bra tips är också att ha akut-p-piller hemma att ta direkt om nåt gick fel och man är före ägglossning. Bra att lära sig se när de fertila dagarna inträffar, vilket är lätt med FemCap. Då kan man komplettera pessaret med kondom, eller avbrutet samlag för en ökad säkerhet. De finns flera som blivit gravida, trots innehav av pessar. Men då har pessaret oftast inte varit insatt alls, eller insatt fel. En del har valt att avsluta graviditeten och en del har valt att behålla. Jag känner flera av dessa underbara barn.
  Det finns mer effektiva preventivmetoder än pessar, exempelvis Billingsmetoden,hormonspiral, p-stav eller kopparspiral. De som väljer pessar har i allmänhet redan valt bort de hormonella metoderna. Ofta är även kondom och kopparspiral bortvalda. Pessar är en mycket säker -dvs biverkningsfri metod för hälsan och miljön. Men det är aldrig lätt att välja, och varje kvinna/par får balansera för-och nackdelar. Det viktiga är att alla får möjlighet till informerade val och hjälp med att prova ut rätt storlek och lämpligaste pessarmodell. Sen sänder jag en tacksamhets tanke till att vi har fri abort och att tidig medicinsk sådan är möjlig. Där de flesta trots allt inte mår så dåligt varken fysiskt eller psykiskt. Det kan vara ett större trauma att vara ofrivilligt barnlös. Med pessar bevaras fertiliteten både på ett individuellt och samhälleligt plan. Jag hoppas allt väl med dig nu, Malin.

 9. Therese Says:

  Hej!

  Har använt min femcap i ca 6 månader och jag älskar det!
  Innan jag provade femcap så hade jag ätit p-piller i tre år och haft konstanta svampinfektioner, sköra slemhinnor och mått allmänt dåligt. Den dagen jag bestämde mig för att sluta helt med alla hormonpreparat är nog en av dom bästa dagarna i mitt liv hittills! Det tog några månader innan jag började märka skillnaden men sen så gick det bara åt ett håll och det blev bättre och bättre och nu har jag inte haft varken svamp eller andra problem på 6 månader! Det enda jag ångrar med femcap är att jag inte köpte ett tidigare… :)
  Jättebra service och snabb leverans! Har redan rekommenderat femcap till mina väninnor som också funderar på att prova :)

  Stort tack för allting!

  Therese

 10. Birgit Says:

  Jätteroligt att få höra detta. I synnerhet nu när jag just läst en trycksak betalad av ett läkemedelsbolag skriven av en massa gynekologer, där de skriver felaktigt och negativt om FemCap och även de andra hormonfria metoderna. Den här trycksaken delas ut till alla preventivmedelsmottagningar och de flesta kommer nog tro att alla felaktigheter är sanna. FemCap är en säker metod vid korrekt användning och 75% föredrar FemCap framför slidpessar. Även om det också är bra. Förstås. Det är många som inte ens fattar hur mycket biverkningar de har av sin hormonella p-metod. Först när de slutar upptäcker de skillnaden. I flera län är pessar subventionerat.

 11. Joanna Moberg Says:

  Hej!
  Vill bara säga att jag håller med om att det är för jävligt att barnmorskor inte kan rekommendera något annat än p-piller. Jag har MÅNGA gångerr förklarat för olika barnmorskor att jag inte mår bra, och får biverkningar av p-piller. Jag förstår dock att p-piller är det bästa när man är yngre och börjar ha samlag, man kanske inte känner till sitt underliv så bra,(tex, svårt att veta var man ska placera pessaret) och även perioden då det kanske blir olyckligt om man blir gravid…så jag förstår att det är bäst att börja med.
  men hallå jag är 26, och ingen barnmorska har nämt ngt anna än p-piller.
  Vad beror detta på? Detta borde bli en större debatt!!!!
  Jag fick också reda på pessar genom att googla. Jag har ätit p-piller i 7 år och är rädd att inte ska kunna blir gravid om jag fortsätter så.
  Tänkte beställa femcap nu. Vet någon om man får det subventionerat när man bor i Stockholm?

 12. Birgit Says:

  Det finns forskare, exempelvis dr Christine Mauck,USA, som anser att tjejkondom borde vara ett förstahandsval för unga tjejer. Den kan sättas in i lugn och ro upp till åtta timmar innan, skyddar mot hiv/STI ( alltså bevarar framtida fertilitet) den är enkel att använda efter lite träning, helt ofarlig och sprider inte hormonstörande ämnen. Finns både i latex och plast. Säker om den används alltid och korrekt. Men tyvärr dyr.
  Även kopparspiral kan användas av unga tjejer som aldrig varit gravida. Pessar är inte heller speciellt svårt att använda, i synnerhet inte för dem som redan använder menskopp. Vilket många unga tjejer gör idag.
  Personligen anser jag ( och Socialstyrelsen) att preventivmedelsrådgivare mer ska informera sakligt än “rekommendera” och då berätta om ALLA preventivmetoder som finns. För högfertila yngre kan en effektiv metod som hormonspiral eller p-stav vara ett bra val. För dem som inte mår bra av syntetiska hormoner så kan kunskap om fertiltieten (Naturlig Familjeplanering,NFP/ Billingsmetoden en mycket säker metod även vid oregelbundna cykler) i kombination med flera metoder tillsammans bli lika effektiva. Fast inte lika bekväma och enkla. Men det är ju ett val mellan att må bra och vilken säkerhet man vill ha, som alla själva måste avgöra. Ja, alla pessarsorter är subventionerade för kvinnor i alla åldrar skrivna i Stockholms Län. Contragel grön beställer du själv. Finns också att köpa på RFSU kliniken. För dem som aldrig varit gravida är det bra att få prova, då Liten passar de flesta , men 15% behöver Mellan. Bra också att få träna på att sätta in och ta ut. Prova gärna slidpessar också ifall det känns bättre för just dig. Sen är det bra att känna till att ifall nåt gick fel så är en kopparspiral insatt inom fem dygn från oskyddat samlag den mest effektiva akutmetoden.
  Sen vill Läkemedelsverket att alla som inte mått bra av sin preventivmetod själva rapporterar biverkningar elektronisk. Finns en blankett för konsumenter under “Rapportera biverkningar” på deras hemsida. Om alla gjorde det skulle förståelsen och kunskapen öka när det gäller biverkningar. Många förstår inte ens att det är biverkningar som gör att de mår dåligt, har ont i ryggen, hudproblem, är nedstämda, saknar lust och så vidare.

 13. Emelie Says:

  Hej!
  Jag har precis tagit ut min hormonspiral och är intresserad av femcap. Den verkar bättre och enklare att få ut. Har även börjat använda menskopp precis och trivs bra.
  Känner mig dock lite orolig över hur man ska kunna få upp femcap så långt? Är det enklare än vad man tror eller kan det vara så att man inte lyckas sätta in den ordentligt?

 14. Birgit Says:

  Ja, jag tror det är enklare än vad du själv tror i alla fall. Samtidigt som du för in pessaret så krystar du ned tappen och viker över pessaret på tappen och trycker lite. tappen kan komma ned flera centimeter. Däremot kan det vara lite trickigare precis i början att lära sig ta ut den. Men övning ger färdighet. Det bästa är att du går till en barnmorska där du har möjlighet att få prova både Milex och femcapå och se vilken pessar modell som passar just dig bäst. Om andra läser det här, så är det smart att börja med pessar, innan du avslutar din nuvarande metod.För då är du skyddad under tiden du lär dig. När du sen känner dig trygg med hur du använder pessar, kan du dra ut spiral, sluta med piller etc.

Leave a Comment